dissabte, 17 de novembre del 2012

Reportatge Dido & Eneas a Identitats (Tac12)

Ahir divendres TAC12 ja va publicar un reportatge sobre el projecte musical que la Coral va iniciar ja fa més d'un any després que l'Àngel tingués la idea d'intentar apostar per una òpera barroca com és Dido i Eneas, de Henry Purcell.

Al reportatge s'explica una mica com va sorgir la idea i qui hi ha darrera i es poden veure també algunes imatges del concert del passat diumege dia 14 de novembre al Centre Cultural Municipal de Valls.

Esperem que us agradi.

(Inici del reportatge al minut 11'30)

dimecres, 14 de novembre del 2012

El dia després... (a l'entorn de l'òpera Dido i Eneas).


L'endemà mateix TAC 12 i TV3, que van venir a gravar imatges del concert, van publicar petits trossets de la representació de l'òpera. Per si voleu tenir-los present, aquí us deixem els enllaços a les dues emissions.

TAC 12: http://tac12.xiptv.cat/municipi/valls/tac-valls/capitol/la-primera-opera-de-la-coral-terpsicore



També hem sortit al TN comarques. Aquest és el vídeo (cap al minut 13). http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/4332791

dissabte, 3 de novembre del 2012

Ja ho tenim aquí... Dido i Eneas: l'estrena!

El pròxim diumenge, dia 11 de novembre, estrenem a Valls, al Centre Cultural Municipal, l'òpera Dido i Eneas.
Un acte organitzat per la Coral Terpsícore i els Amics de la Música de Valls en col·laboració amb l'orquestra Euphonia, l'escola de Dansa Pas, una bona colla de solistes (abaix tots mencionats), en Guillem Lluveras i els cantaires i components de la Coral Terpsícore de Valls que ens faran passar una horeta agradable.



Aquesta és una mostra d'un dels darrers assajos:


Per què una òpera? Per què “Dido i Eneas”?

Aquests darrers anys, la coral Terpsícore ha rebut la invitació dels Amics de la Música de Valls per participar en dos grans projectes, Cançó d’Amor i de Guerra de Rafael Martínez Valls i la Missa de la Coronació de W. A. Mozart.
A part del repte que això suposava, ens va donar l’oportunitat de treballar amb grans orquestres i directors, un camp gairebé inèdit per a nosaltres i que ens va fascinar, a la vegada que compensava amb escreix l’esforç esmerçat en la preparació de les obres. Ens va seduir fins a tal punt que ens va portar a plantejar-nos un nou repte, la interpretació, en versió concert, d’una òpera.
“Dido i Eneas” és una òpera curta, d’una hora de durada, amb una participació important del cor. De fet, presenta un gran equilibri entre les parts únicament orquestrals, les intervencions dels solistes i les del cor. És una joia de la música barroca.
El nostre agraïment als Amics de la Música de Valls, un cop més, per la confiança i el seu suport en aquest nou projecte.
Coral Terpsícore.
L’obra
Henry Purcell va compondre “Dido i Eneas” basant-se en un llibret de Nahum Tate , qui al seu torn s’inspirà en el llibre IV de l’Eneida de Virgili. L’obra s’estrenà el 1689 a l’Escola per a Joves Dames de Chelsea, dirigida per JosiasPriest, mestre de dansa. Per aquest motiu, les danses foren una part important de l’escenificació. Nosaltres hem volgut mantenir aquesta idea original i hem incorporat les coreografies que l’Ariadna Casañas, directora de l’escola de dansa PAS,ha creat especialment per l’ocasió i que seran interpretades per ballarines de l’escola.
L’argument
Eneas, heroi troià, fill del noble Anquises i de la deessa Venus, rep l’encàrrec dels déus, després de la destrucció de Troia, d’anar cap a Hespèria (Itàlia) i fundar allí una ciutat que donarà origen a un nou imperi.
Acte I
L’obra comença quan Eneas, camí d’Hespèria, arriba a les costes de Cartago i s’enamora de la reina Dido, també anomenada Elisa. Dido, coneixedora de l’encàrrec del déus, sap que és un amor impossible, però finalment no pot resistir-s’hi i cedeix a l’amor que també sent per Eneas, animada per Belinda, les dames d’honor i tota la cort, que veuen en aquesta unió la prosperitat de Cartago.
Acte II
La Fetillera i les seves bruixes representen aquí les forces del mal, que conspiren per destruir Dido i Cartago. Provocaran una tempesta per malmetre la festa i la cacera que duen a terme Dido, Eneas i tota la cort per celebrar el triomf de l’amor. Després un esperit, prenent la forma del déu Mercuri, manarà a Eneas que marxi cap a Itàlia.
Acte III
Els mariners es preparen per abandonar Cartago. Això suposarà la mort de Dido i la destrucció de Cartago, amb la corresponent alegria de la fetillera i les bruixes, que no satisfetes encara, preparen una altra tempesta per fer naufragar els vaixells d’Eneas.
Dido, es lamenta del seu destí. Rebutja a Eneas quan aquest manifesta el seu desig de desobeir a Júpiter i quedar-se amb ella. Finalment, Dido es suïcida. L’obra acaba amb la intervenció de l’orquestra, el cor i les ballarines en la magnífica peça “WithdroopingwingsyeCupidscome” (Amb les ales caigudes veniu Cupidos)
Repartiment
Solistes:
Dido (Elisa) - Rosa Tamarit
Belinda - Núria Besora
Fetillera - Isabel Torroja
Dama, bruixa, mariner - Anna M. Ollet
Bruixa, esperit - Clara Brunet
Eneas - Albert Pàmies
Orquestra Euphonia:
Violins I: Daniel Bertomeu, David Guzmán, PedroGilabert
Violins II: Isabel Cánovas, Carme Sanchís, M. Carmen Gellida
Violes: David Matheu, Roger González
Violoncel: Mariola Moliner
Contrabaix: Miquel Àngel Luzárraga
Clavicèmbal: Josep Mateu
Cantaires: Coral Terpsícore
Ballarines (Escola de Dansa Pas): Magda Casañas, Mar Gràcia, Ingrid Jové, Aïda Martínez, Sandra Moreno, Mireia Palau, Goretti Pié
Coreografies: Ariadna Casañas
Tècnic il-luminació i escenografia: Guillem Lluveras
Subtítols en català i assessorament lingüístic: M. Teresa Aguilà
Direcció: Àngel Aguilà i Sans


dissabte, 19 de maig del 2012

Cap de setmana a València


Coral Terpsícore – Cap de setmana a València

Tot i estar immersos en la preparació de l’òpera “Dido & Aeneas” de Henry Purcell, que esperem estrenar el proper mes de novembre a Valls, els passats dies 12 i 13 de Maig, els cantaires de la Coral Terpsícore ens varem desplaçar a Valencia, convidats per l’Orfeó Gregorio Gea per fer un concert conjunt a l’Església de l’Assumpció de Benimaclet.
El concert va constar de dues parts: a la primera, l’orfeó Gregorio Gea va interpretar diverses cançons religioses i espirituals negres i a la segona part, nosaltres varem interpretar el concert “Gospel...”, acompanyats al piano per en Josep Mateu i a la narració per en Joan Gasull.
El concert es va cloure amb intercanvi de records i amb la interpretació conjunta de “La Reina del placer”. Desprès, els cantaires de l’orfeó Gregorio Gea ens varen obsequiar amb un bon sopar, al final del qual ambdues corals varem entonar diverses cançons.
El fet de desplaçar-nos a Valencia també va servir per arrodonir el cap de setmana amb visites al Museu Faller i a la Llotja de la Seda.
En el Museu Faller s’hi poden veure els “ninots” indultats de les falles guanyadores de cada any, així com la història de l’evolució de la festa valenciana per excel·lència i a la Llotja ens va sorprendre la seva arquitectura i el treball en el sostres d’algunes sales.
Es considerat un dels edificis d’estil gòtic tardà més importants d’Europa i fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1996.
Una bona paella en un restaurant de l’Albufera ens va servir per acomiadar la nostra estada a Valencia.
Cal destacar la cordialitat dels components de l’orfeó Gregorio Gea amb els que varem establir una bona relació i amb els que esperem repetir trobada a les nostres terres l’any vinent.