dissabte, 3 de novembre del 2012

Ja ho tenim aquí... Dido i Eneas: l'estrena!

El pròxim diumenge, dia 11 de novembre, estrenem a Valls, al Centre Cultural Municipal, l'òpera Dido i Eneas.
Un acte organitzat per la Coral Terpsícore i els Amics de la Música de Valls en col·laboració amb l'orquestra Euphonia, l'escola de Dansa Pas, una bona colla de solistes (abaix tots mencionats), en Guillem Lluveras i els cantaires i components de la Coral Terpsícore de Valls que ens faran passar una horeta agradable.



Aquesta és una mostra d'un dels darrers assajos:


Per què una òpera? Per què “Dido i Eneas”?

Aquests darrers anys, la coral Terpsícore ha rebut la invitació dels Amics de la Música de Valls per participar en dos grans projectes, Cançó d’Amor i de Guerra de Rafael Martínez Valls i la Missa de la Coronació de W. A. Mozart.
A part del repte que això suposava, ens va donar l’oportunitat de treballar amb grans orquestres i directors, un camp gairebé inèdit per a nosaltres i que ens va fascinar, a la vegada que compensava amb escreix l’esforç esmerçat en la preparació de les obres. Ens va seduir fins a tal punt que ens va portar a plantejar-nos un nou repte, la interpretació, en versió concert, d’una òpera.
“Dido i Eneas” és una òpera curta, d’una hora de durada, amb una participació important del cor. De fet, presenta un gran equilibri entre les parts únicament orquestrals, les intervencions dels solistes i les del cor. És una joia de la música barroca.
El nostre agraïment als Amics de la Música de Valls, un cop més, per la confiança i el seu suport en aquest nou projecte.
Coral Terpsícore.
L’obra
Henry Purcell va compondre “Dido i Eneas” basant-se en un llibret de Nahum Tate , qui al seu torn s’inspirà en el llibre IV de l’Eneida de Virgili. L’obra s’estrenà el 1689 a l’Escola per a Joves Dames de Chelsea, dirigida per JosiasPriest, mestre de dansa. Per aquest motiu, les danses foren una part important de l’escenificació. Nosaltres hem volgut mantenir aquesta idea original i hem incorporat les coreografies que l’Ariadna Casañas, directora de l’escola de dansa PAS,ha creat especialment per l’ocasió i que seran interpretades per ballarines de l’escola.
L’argument
Eneas, heroi troià, fill del noble Anquises i de la deessa Venus, rep l’encàrrec dels déus, després de la destrucció de Troia, d’anar cap a Hespèria (Itàlia) i fundar allí una ciutat que donarà origen a un nou imperi.
Acte I
L’obra comença quan Eneas, camí d’Hespèria, arriba a les costes de Cartago i s’enamora de la reina Dido, també anomenada Elisa. Dido, coneixedora de l’encàrrec del déus, sap que és un amor impossible, però finalment no pot resistir-s’hi i cedeix a l’amor que també sent per Eneas, animada per Belinda, les dames d’honor i tota la cort, que veuen en aquesta unió la prosperitat de Cartago.
Acte II
La Fetillera i les seves bruixes representen aquí les forces del mal, que conspiren per destruir Dido i Cartago. Provocaran una tempesta per malmetre la festa i la cacera que duen a terme Dido, Eneas i tota la cort per celebrar el triomf de l’amor. Després un esperit, prenent la forma del déu Mercuri, manarà a Eneas que marxi cap a Itàlia.
Acte III
Els mariners es preparen per abandonar Cartago. Això suposarà la mort de Dido i la destrucció de Cartago, amb la corresponent alegria de la fetillera i les bruixes, que no satisfetes encara, preparen una altra tempesta per fer naufragar els vaixells d’Eneas.
Dido, es lamenta del seu destí. Rebutja a Eneas quan aquest manifesta el seu desig de desobeir a Júpiter i quedar-se amb ella. Finalment, Dido es suïcida. L’obra acaba amb la intervenció de l’orquestra, el cor i les ballarines en la magnífica peça “WithdroopingwingsyeCupidscome” (Amb les ales caigudes veniu Cupidos)
Repartiment
Solistes:
Dido (Elisa) - Rosa Tamarit
Belinda - Núria Besora
Fetillera - Isabel Torroja
Dama, bruixa, mariner - Anna M. Ollet
Bruixa, esperit - Clara Brunet
Eneas - Albert Pàmies
Orquestra Euphonia:
Violins I: Daniel Bertomeu, David Guzmán, PedroGilabert
Violins II: Isabel Cánovas, Carme Sanchís, M. Carmen Gellida
Violes: David Matheu, Roger González
Violoncel: Mariola Moliner
Contrabaix: Miquel Àngel Luzárraga
Clavicèmbal: Josep Mateu
Cantaires: Coral Terpsícore
Ballarines (Escola de Dansa Pas): Magda Casañas, Mar Gràcia, Ingrid Jové, Aïda Martínez, Sandra Moreno, Mireia Palau, Goretti Pié
Coreografies: Ariadna Casañas
Tècnic il-luminació i escenografia: Guillem Lluveras
Subtítols en català i assessorament lingüístic: M. Teresa Aguilà
Direcció: Àngel Aguilà i Sans


1 comentari:

Anònim ha dit...

fantàstic. ès important tindre constància de les activitats que portem a terme. ès la nostra història, de la coral, i de cada u en particular.