diumenge, 26 de desembre del 2010

dijous, 25 de novembre del 2010

Entrevista de la Coral Terpsícore a Ona Valls

Dimarts dia 16 de novembre, Ona Valls va entrevistar la Coral Terpsícore en l'apartat d'entitats i associacions, després del concert del 20è aniversari, i perquè així en quedi constància copiem la imatge que Ona Valls va posar al seu Facebook.



Els nostres representants de la Junta Directiva: el nostre president, en Daniel Farré, secretari, Lluís Bonet, tresorer, Antoni Vilaplana, i com no, l'Àngel Aguilà, el nostre director, no hi van faltar! 

El programa no es pot escoltar per ara online, però convidem a algú que l'hagués pogut escoltar o dels presents a la taula a explicar-nos una mica l'entrevista o les seves impressions.

dijous, 18 de novembre del 2010

Quin assaig!! Masterclass amb en Tobias Gossman!

I va ser abans d'abans d'ahir quan ens despertàvem amb les cançons que el dia abans havíem cantat amb la Vella Dixieland i quasi sense temps de païr-ho, d'assaborir el regust que ens va quedar del concert del 20è aniversari que ens va transportar de nou a l'alè de l'esperit amb la companyia d'una formació de jazz tan reconeguda, ataquem la Missa de Coronació de Mozart, dimarts amb el Pep Mateu, dimecres amb ell també i amb en Tobias Gossman, director de la Camerata XXI.

L'assaig d'ahir va ser espectacular, vàrem començar amb una mica de por. Ens en sortirem? la missa de coronació l'hem assajat molt però també l'hem cantada amb un altre director al davant, en Joaquim Miranda, director de la Coral Xalesta de l'Hospitalet, i les interpretacions i apreciacions de l'obra evidentment són diferents.

Llapis en mà comencem a anotar observacions que ens fa en Tobias amb el seu accent alemany, que ja de per sí inspira confiança encara que només sigui per proximitat idiomàtica amb el propi Mozart. Ell l'eleva als cels, el que diu Mozart a la partitura va a missa, i tot va més o menys avançant enmig dels seus comentaris sobre com respirar, quan respirar, com vocalitzar i pronunciar les vocals, com atacar les consonants sordes que no es transporten amb l'aire com les altres notes quan vibren, com portar el ritme amb mètrica matemàtica... cada cop la gent està més atenta a les seves explicacions. No ens està assajant el concert, ens està regalant una classe magistral.

El que ens demana, els cantaires, que de música i mètrica potser no en dominem, intentem  fer-ho per complaure'l i demostrar-li que podem anar fent el que ens va indicant, i un cop més, em sorprèn veure els meus companys cantaires entregats i transformant-se. Si ens arriba a demanar un sol a la quarta, ahir, l'hauríem fet tots. I és el que té d'emocionant cantar en aquesta coral... que la gent respon, que la gent no es rendeix i s'esforça, que hi posa ganes.. gent d'una coral que es fa crítica i autocrítica, i que entona potser fins i tot amb un aire una mica ambiciós per tal de poder aconseguir els millors resultats. Hi ha algú  que en té una mica de culpa que al cap de vint anys ens hàgim tornat una mica així... evidentment, el qui ens ha estirat i ha estirat el carro, i que ha posat totes les seves ganes, temps (molt de temps propi),  i la seva confiança en nosaltres......

Tornem al tema: el credo ens sorprèn per la seva rapidesa... aconseguirem fer-lo com ell ens demana? el mateix Tobias Gossman ens en dóna la pista: encara queda un mes per davant! I evidentment, com que ens agraden els reptes, ho farem... i qui sap si sense partitura i tot, si total, ja hi estem avessats!

Vinga, poseu-vos els metrònoms, però si us voleu estalviar uns euros, internet en va ple de metrònoms online Sí sí, no són el mateix... compte que la connexió no vagi i vingui! però bé... perquè us feu una idea... poseu-lo a 132 i ja veureu com hauria de ser de ràpida! a cada cop una negra... cre-doin u-num de-um...teniu un exemple en aquest enllaç: Metrònom

Us poso també un video aquí al bloc d'un dels credos que he trobat versionat al youtube amb una mètrica molt més ràpida que a la resta d'interpretacions que he trobat.



Bona música!
Anna

dilluns, 8 de novembre del 2010

Les cançons del concert dels 20 anys a l'Spotify










Per aquells que tingueu accés a l'Spotify, aquest és l'enllaç directe a la llista de cançons per a poder-hi accedir des del bloc:
[Coral Terpsícore] Concert dels 20 anys


....

dijous, 4 de novembre del 2010

Concert del 20è aniversari: La Vella Dixieland i la Coral Terpsícore en concert

Concert de jazz i gospel commemoratiu del XXè Aniversari de la Coral Terpsícore, amb actuacions individuals de les dues formacions en què la Vella Dixielant interpretarà temes clàssics de jazz i la coral Terpsícore temes de gospel i música americana, integrats en el seu repertori al llarg d'aquests vint anys, per acaba.........r amb una actuació conjunta en la qual es podran escoltar, entre d'altres, temes ja clàssics dins el món del gospel com: Down by the Riversides, Oh happy day, o l'emblemàtic Freedom de Duke Ellington.

Venda d'entrades a les taquilles del Teatre principal, dimecres i divendres en l'horari habitual (veure enllaç per a més informació) i també a les taquilles del CCM el mateix dia del concert (preu: 15€)

diumenge, 31 d’octubre del 2010

Tot preparant concerts

Ahir dissabte vàrem fer un altre assaig especial i vàrem constatar que la feina ben feta no té fronteres: veure que tota la feina feta fa dos anys encara té bons resultats és molt encoratjador. Notar les ganes dels cantaires de voler llençar-se a cantar tota l'obra d'una tirada i no tenir por de fer-ho encara més. Que toca canviar de registre? cap problema. L'Àngel ens ha acostumat a això i confia en nosaltres. I nosaltres pensem: ho devem poder fer si ell creu que ho podem fer, i tirem milles. Quin orgull tenir uns companys com vosaltres, cantaires!

Doncs vinga, per continuar fent boca us posem al bloc uns quants videos de coses que estem assajant:
  • Un video de la Vella Dixieland amb la solista que probablement ens acompanyarà cantant Down by de riverside, que ens ha suggerit en Ramon Romeu en trobar-ho al myspace d'en Gerard Nieto.
  • El video del Sanctus de la missa de coronació de Mozart dirigida per l'Herbert von Karajan. 
  • Una versió diferent del Sanctus interpretada pel cor de nois de Viena. 


Bona castanyada!

La Vella Dixieland & Marian Barahona






Sanctus - Wolfgang Amadeus Mozart - Mass in C major K.317
Coronation Mass - The Vienna Philarmonic & The Viena Singverein Herbert von Karajan



**Suggerit per l'Àngel Aguilà a l'assaig especial del dissabte dia 30 de novembre amb en Josep Mateu (Gràcies Pep!!!)


Sanctus - Vienna Boys Choir : Sanctus Krönungsmesse

dijous, 21 d’octubre del 2010

I un... dos... un, dos, tres....!! Joshua Fit The Battle

Tot preparant els assajos el Gerard ens ha suggerit escoltar aquesta versió del Golden Gate Quartet... doncs si la voleu escoltar la podreu trobar al bloc de la coral.

Així que vinga... i un, i dos, un, dos, tres ... i! curt i amb tresets!!



I de pas us fem un recordatori de l'estrena del programa: "no me la puc treure del cap" on alguns cantaires que ràpidament reconeixereu de la nostra coral apareixen fent una aportació musical representant la colla Vella dels Xiquets de Valls. El programa s'emet demà dijous després del TN vespre. Aquí al bloc podeu veure'n el trailer.

dijous, 23 de setembre del 2010

Concert de la Diada de Catalunya

El passat dia 11 de setembre en motiu de la diada de Catalunya la Coral Terpsícore va cantar en el desè aniversari de la coral amfitriona, el Grup Coral de Cabra del Camp. Al Canal de la Coral Terpsícore hi ha els videos penjats. Us posem una petita mostra del Cant de la Senyera i del Cant Comú.




diumenge, 5 de setembre del 2010

La música en tots els sentits...

Potser ja els heu vist o potser ja els hem publicat algun cop, però han coincidit en l'espai temps...
Esperem que us agradin. Gràcies Candela i Albert!








I sí, potser ara que s'acaba l'estiu és un bon moment per recordar que la música sempre forma part de les nostres vides: uneix veus en un sopar d'amics, o en una festa, a l'aire lliure o en un racó d'una ciutat, omple  solitària un passadís subterrani igual que ho fa en una gran sala de concerts, expressa sentiments dels qui estan apenats i també dels qui volen fer-li un somriure a la vida, condueix a èpoques potser llunyanes, presents o futures, parla d'amor, de desamor, de pàtries perdudes o d'esperança, d'un país o d'un amic, d'il·lusions o d'utopies, del dia a dia, o simplement de moments... tot això és música! i tenim la sort de poder-ne gaudir... :-)


dimarts, 31 d’agost del 2010

Flashmob musical - Opera a Pamplona

Una mena de flashmob operístic a Pamplona en motiu del dia Europeu de l'Òpera.

diumenge, 29 d’agost del 2010

Ens queda molta corda!!


Cantaires, esperem que hàgiu agafat moltes energies aquest estiu, perquè estem a punt de començar un curs molt i molt ple de coses!! 

Segur que ja en teniu ganes. 

Ens trobem el proper dimecres dia 1 de setembre, al lloc de sempre, a l'hora de sempre! ara que, ben mirat, si tenim moltes coses per explicar potser que ens hi posem abans, oi? haha.

Vinga, que ens queda molta corda! Aneu treient la pols de les carpetes...  que ja hi som :-)

dilluns, 28 de juny del 2010

CONCURS: Tu ensenya, que nosaltres mirarem!





Aquesta és una mostra.
Veure les fotos del concurs sota el missatge del bloc


Sí, sí, 20 anys cantant junts, però a veure si ens coneixem tant! Aquest any hem pensat que intentarem descobrir la nostra facilitat per reconèixer-nos.

Entre tots els cantaires s'han enviat 24 imatges. Durant la setmana del 28 de juny al 4 de juliol quedaran exposades en l'àlbum de fotos que hi ha penjat al bloc i en els nostres àlbums de picasa (veure al picasa de la coral). Qui vulgui podrà anar fent la seva aposta en unes butlletes que us farem arribar a l'assaig i per correu electrònic i que s'entregaran en una bústia el dia del dinar de fi de curs.
Si algú no ha pogut veure-les no us preocupeu, el mateix dia podreu fer també les vostres deliberacions observant les fotos exposades.
Si heu ensenyat alguna cosa interessant és possible que el dia del dinar us sentiu molt observats!!

El guanyador/a tindrà un premi per ser el millor fesonomista (que no necessàriament vol dir cantaire) de la coral ;-) i el dia del dinar de fi de curs sabrem qui coneix millor a la gent de la Coral Terpsícore.

Vinga, us animeu?



dilluns, 14 de juny del 2010

Divertimento: Louis Armstrong - Danny Kaye i Zangalewa

Un video que publiquem al bloc per encarar la setmana i omplir-se d'energia per l'estiu que ja comença a treure el cap! Recomanada per en Josep Maria Pinyot.


I aquest altre, que s'ha convertit en la música del mundial de futbol, que segur que us sonarà i molt però amb una versió una miiiiiica diferent. Es va coneixent per la xarxa com waka-waka.... Ens la recomanava fa uns dies l'Elisenda. Molt de ritme també. This is Africa :-)

dijous, 3 de juny del 2010

Escoltar música amb Spotify - Selecció de Temes

Per als cantaires i simpatitzants, donat que ahir l'Àngel ens comentava si havíem pogut escoltar la versió del Laudate Dominum us parlaré de l'Spotify. Abans, però, per qui vulgui escoltar una versió del Laudate Dominum sense complicar-se gaire la vida, dir-vos que podreu veure sota d'aquesta entrada al bloc la cançó interpretada per Victòria dels Àngels en un video que hi ha al Youtube.

Sobre l'Spotify: Alguns potser n'heu sentit a parlar, però per altres potser serà una novetat:

Spotify "/espotifai/", és un programa que es pot descarregar d'internet que permet escoltar milions de cançons en molt bona qualitat online mitjançant una cerca fàcil per paraules clau. Aquest programa té diferents modalitats d'execució: fins ara s'hi havia d'accedir amb invitació, però davant la demanda han proporcionat una versió gratuïta amb limitació per escoltar música de fins a 20h. Hi ha després diferents modalitats de pagament per a qui realment en vulgui disposar.

Per crear-vos un compte propi i descarregar el programa (instruccions en castellà) podeu anar a: https://www.spotify.com/es/get-spotify/go/open

Nosaltres hem creat un compte per la coral que estarà associat també al compte del Facebook per tal de poder compartir cançons que estem treballant actualment o que hem cantat i que podreu escoltar i compartir aquells que tinguin compte propi al facebook i que tinguin a la coral terpsícore d'amistat (qui controli el tema podrà fins i tot afegir-n'hi des del seu propi usuari).

Això és perquè Spotify i Facebook estan associats i poden compartir llistes de distribució amb seleccions de cançons. Actualment ja hi ha algunes llistes compartides amb diferents cançons: la missa de coronació, joshua fit the battle, laudate dominum, maitia, etc... hi aniré posant més cançons i les podreu anar escoltant aleatòriament. 

Per a qui ja el tingui instal·lat podeu veure la selecció de cançons aquí: [Coral Terpsícore] Selecció

Si teniu ocasió feu-hi una ullada. En crear-vos el compte tindreu l'opció de descarregar-vos el programa i ja està. Hi ha un espai de cerca de cançons i movent-s'hi una mica (sobre les cançons, amb el botó dret) veureu que s'obren possibilitats per crear-se llistes de distribució, compartir cançons al Facebook, etc. Ànims, que no és complicat... s'ha de provar i no hi ha perill que esborreu res del disc dur fent això.

Fins aviat
Anna

dijous, 27 de maig del 2010

Taller de Gospel - Petita mostra de cançons d'un cap de setmana intens!

Un cap de setmana molt ple d'energia i ritme!. En bona companyia, fins i tot nombrosa. Estem molt contents del resultat, 44 cantaires de la coral i altres 19 entusiastes del gospel sota la "batuta" d'en Ramon Escalé. Bé... batuta, és un dir, és clar, perquè en Ramon, canta, dirigeix, toca, dinamitza, ens fa arribar on no crèiem arribar i en unes horetes ens fa capaços de muntar un mini-concert que sona més o menys així... no és cap meravella, però si tenim en compte que les cançons, dissabte a les 4 no les coneixíem i que això ho cantàvem diumenge al migdia, no està mal, no? :-)

dimarts, 11 de maig del 2010

Preparant les cançons del Taller de Gospel


Ens anticipem i perquè ens comenci a sonar tot una mica us proposem que escolteu algunes de les cançons que treballarem al taller de gospel dels propers dies 22 i 23 de maig

Si aneu al "CANAL" de la coral (http://www.youtube.com/coralterpsicore)  dins la llista de "Negroespirituals-Gospel" veureu que apareixen baix de tot les següents cançons, sinó també podeu clicar aquests links directes.
Animeu-vos i animeu a aquells que sabeu que s'ho poden passar molt bé fent aquest taller amb nosaltres!
Fins aviat!

dimarts, 4 de maig del 2010

ENGANXA'T AL GOSPEL!! Taller de Gospel a VALLS - 22 i 23 de Maig




Vols gaudir d’un cap de setmana  experimentant tot el sentiment i la força que desprèn la música GOSPEL?
El taller organitzat en motiu del 20è aniversari de la Coral Terpsícore te’n dóna l’oportunitat de la mà del director i especialista Ramon Escalé.  
No són necessaris coneixements musicals.



El taller  tindrà lloc a la sala d’actes del col·legi Enxaneta (antic Narcís Oller) els dies 22 i 23 de Maig, amb el següent horari: 

  • Dissabte 22 de Maig:

    A les 15:30 formalització de les inscripcions i entrega de documentació.
    De 16:00 a 18:00, taller. De 18:00 a 18:30 descans i de 18:30 a 20:30 taller.
  • Diumenge 23 de Maig:
    De 10:00 a 11:30, taller. De 11:30 a 12:00 descans i de 12:00 a 13:00 taller.
    A les 13:30 Petit “concert” amb la interpretació de les obres treballades.
____________________________________________________________

Si et vols inscriure, al preu de 10 €, pots fer-ho de les següents formes:


Les inscripcions restaran obertes fins el dia 17-5-2010. El pagament es farà efectiu el mateix dissabte abans de començar el taller.



Qui era Terpsícore? - Les Luthiers- Ester Pìscore & Terpsícore

dimarts, 27 d’abril del 2010

MasterClass del SoulFestival Valls 2010 amb en Ramon Escalé

En Ramon Escalé, conegut director i músic, alma mater de l'Esclat Gospel Singers, va deleitar-nos amb la MasterClass de Gospel que va tenir lloc el passat diumenge dia 25 d'abril a Valls, en motiu del 1r Festival de Música Soul de Valls (SoulFestival). Al taller vàrem participar-hi un important nombre de cantaires de la Coral Terpsícore que ja coneixíem el treball d'en Ramon Escalé i sabíem de la facilitat que té per treure de la gent el que porta dins: el so, el ritme, l'aire i, perquè no,  l'esperit de la música gospel, el desig d'expressar amb la música els sentiments.

La MasterClass va ser molt enriquidora, i va ser un plaer poder compartir un cant comú en el concert que ens van oferir el mateix diumenge a la tarda a l'Església de Sant Joan.

Vam quedar que us passaria la relació de referències musicals que ens va suggerir el Ramon: doncs aquí les teniu, la proposta són els grups, però he procurat posar-hi una mostra de cada.
Per acabar, dir-vos que la Coral Terpsícore també havia previst un taller de Gospel amb en Ramon Escalé, i es durà a terme també a Valls els proper dies 22 i 23 de maig. El taller, que tindrà lloc dissabte a la tarda i diumenge al matí estarà obert a tothom qui vulgui participar-hi, de la coral i de fora (properament publicarem informació al respecte a la nostra web, aquí bloc, i al Facebook).

Només manca expressar la nostra enhorabona a l'organització del SoulFestival. Gràcies per portar-nos a Valls aquestes dues setmanes plenes de música i moltes coses més! Endavant!!

Anna

Eric Whitacre's Virtual Choir - 'Lux Aurumque'

Increïble, si "sonen" així virtualment, tots en una sala de magnífica ressonància com deu sonar?

dijous, 22 d’abril del 2010

Video-Presentació del Concert de la Cançó d'amor i de Guerra

Poc més de 4 minuts que sintetitzen les emocions i la força d'una cançó d'amor amb neguits de guerra. Podeu veure el video als següents enllaços: 

El DVD del concert, editat pels Amics de la Música de Valls (AMV), 
es troba a la venda al públic per a tothom qui el vulgui a un preu de 15€.

dilluns, 19 d’abril del 2010

Inauguració Exposició 20 anys de la Coral Terpsícore

L'exposició amb fotos, videos i records dels 20 anys d'història de la coral romandrà al Pati de Sant Roc de Valls fins el proper 2 de maig.

Les cançons de la inauguració: "No saps pas com em lliga", "Krinitza", "This little light of mine"... Els inicis, els primers passos cap a l'interioritat dels sentiments i l'explosió de sentiments (video de la presentació) (escoltar les cançons)

 

diumenge, 11 d’abril del 2010

Soul Festival - Valls 2010






Valls tindrà un festival de «soul» que completarà l'itinerari de música negra al Camp de Tarragona. El programa inclou concerts, teatre, cinema i classes magistrals.







El Punt - 26/03/10 02:00 - Valls - Anna Estallo



The Pepper Pots durant l'entrega dels premis Enderrock. Foto: JUANMA RAMOS.





Valls tindrà un festival de soul. Serà entre el 15 i el 25 d'abril i completarà l'itinerari de música negre al Camp de Tarragona. L'associació Arenbí, que s'acaba de constituir a la ciutat i que reuneix un grup de joves creadors de la ciutat, aposta per aquest gènere musical, que trobaven a faltar en la graella d'espectacles del municipi i de la comarca. Amb un pressupost de 40.000 euros, el programa inclou concerts, teatre, cinema i classes magistrals, tot al centre històric de Valls.
The Pepper Pots, les recents guanyadores dels premis Enderrock i una de les formacions catalanes més internacionals gràcies a les seves gires pel Japó, Estats Units i Europa, obriran (16 d'abril, a la mitjanit i al Pati) la primera edició del Soul Festival, que es farà a Valls del 15 al 25 d'abril. Durant deu dies i en diferents escenaris del centre històric com l'església de sant Antoni o la sala modernista de l'antiga cooperativa, que els organitzadors han volgut recuperar expressament per a l'ocasió, s'hi desplegaran concert, teatre, cinema i classes magistrals d'instruments de vent i de cant. D'aquesta manera, els organitzadors pretenen obrir una nova etapa en la programació cultural de la capital de l'Alt Camp, i completar l'itinerari de música negra al Camp de Tarragona: el Festival de Jazz, de Reus, seguit del Festival de Dixie de Tarragona i el Soul Festival de Valls.
Els organitzadors han volgut prioritzar tant la qualitat del programa que d'entrada van descartar fer cap concert al Centre Cultural: «Té mala acústica i per aquesta raó hem preferit altres escenaris que ens semblen desaprofitats. L'església de sant Joan és més adequada per a alguns espectacles», explica Marc Moncunill, d'Arenbí, una associació que es completa amb Laia Aguillo, Sònia Roca, Jordi Solé i Miquel Valero, tots professionals de l'arquitectura, el disseny gràfic o la restauració. Junts han escollit, precisament, l'església de sant Joan per a un dels espectacles més atractius: l'actuació el 25 d'abril (17 h) dels Esclat Gospel Singers, un cor de cinquanta veus que presentarà la producció That old spirituals. Abans, el Soul Festival 2010 portarà moltes altres sorpreses als espectadors com la festa Nu-Soul (17 d'abril, a la mitjanit), que tindrà lloc al pub Dune. Per al públic familiar, el Soul Festival presenta (18 d'abril al migdia i al Pati) el recital de la Sant Andreu Jazz Band. En la mateixa jornada i al Teatre Principal (19 h), s'hi escenificarà l'obra Old Records, de la companyia Mabisho, una comèdia thriller que dóna una visió fresca i alhora irònica del món de la música. Per al 22 d'abril (19 h), els organitzadors han reservat l'espai de sant Roc per al concert teatralitzat que protagonitzarà la companyia El Dau, amb una enginyosa forma de combinar text i música per despertar emocions.
En un altre escenari, la plaça de l'Oli (24 d'abril, a la nit) actuarà la formació The Soul Man Quartet, mentre que la cantant Sara Pi tancarà el festival amb la presentació del seu disc Burning (25 d'abril, al vespre), a l'Antic Cafè.
Els joves organitzadors, que han hagut de retallar una mica les expectatives de programació «per la falta d'un recinte de gran aforament i bona acústica», finançaran part del pressupost amb aportacions de les administracions, la Unió de Botiguers i l'Institut d'Estudis Vallencs, i confien que per al 2011 «alguna gran marca patrocinarà el festival».
Cinema i «masterclass»A.E.
Als joves d'Arenbí els ha sorprès que un espai com la sala modernista de la cooperativa estigui quasi en desús, i per aquesta raó hi han programat tres de les cinc classes magistrals. Les sessions seran sobre instruments de vent, mètodes pedagògics i improvisació, i a l'església de sant Antoni s'hi faran les de tècnica de cant i gospel. En l'apartat de cinema (22 d'abril, al vespre), i a l'antic hospital de Sant Roc, s'hi projectarà Still Bill, primer premi del festival internacional de cinema documental i musical In-Edit'09. Durant la diada de Sant Jordi (20 h), el director David Moreu presentarà el seu curtmetratge Down to earth. Tota la informació sobre la programació es pot consultar a la pàgina www.soulfestival.com

dijous, 11 de març del 2010

Coral Terpsícore "TV" - La Coral en directe i altres videos

Ha nascut el canal de la Coral Terpsícore...  (com sona, oi?). Res, és el nostre canal paticular de videos del youtube, videos nostres i altres videos que creiem que poden ser de l'interès dels cantaires de la coral i dels nostres amics.

http://www.youtube.com/coralterpsicore

No cal recordar l'adreça, també l'he posada al lateral dret del bloc de la coral.

S'accepten propostes, suggeriments, canvis...

dilluns, 8 de març del 2010

Canço d'Amor i de Guerra



Cançó d'Amor i de Guerra a la Sala Gran del Centre Cultural del Morell.


diumenge, 28 de febrer del 2010

Canço d'Amor i de Guerra

La Rosaura ens ha fet una poesia amb motiu del concert "Cançó d'Amor i de Guerra", aquesta poesia ha estat publicada al setmanari El Vallenc, del dia 26/02/2010


Cançó d'Amor i de Guerra

Rosaura Huguet Català


La Cançó d'Amor i de Guerra la Coral Terpsícore ha presentat,
feia cinc mesos que la treballàvem però molt i hem disfrutat.
Hem d'esmentar l'Esther Martínez
que ens va fer de soprà,
amb la seva fina veu
ens va a tots emocionar.
El Roger Padullés
va ser el nostre tenor,
de totes les veus que cantaven
va ser de lo bo i millor.
Carlos Aguirre és
el que ens va agradar a tots
baríton de vocació.
Núria Dardinyà
cantava també de soprà.,
i és que amb la seva soltesa,
tots vàrem disfrutar,
Raül Fernàndez, tenor
és que calia escoltar-lo,
la seva veu ho deia tot.
I el nostre estimat Toni
que ens va fer de narrador,
la seva profunda veu
ens va fer somiar a tots.
Amb el Mestre Josep M. Damunt
i l'orquestra del teatre Líric de Barcelona,
us ho asseguro que a més de dirigir-nos
vam passar una bona estona.
I que us puc dir de l'Àngel
que és el nostre director,
és un pou de paciència,
de pau i de serenor.
Ha estat per a tots els cantaires
motiu de satisfacció
que el Centre Cultural estigués ple
això ens va corprendre a tots.

dissabte, 27 de febrer del 2010

Cançó d'amor i de Guerra

Publicat: febrer 26, 2010

‘Cançó d’amor i de  guerra’, esplèndid thumbnail Diumenge culminava el procés que van iniciar els Amics de la Música de Valls fa un any. L’objectiu era clar: fer en concert l’obra més emblemàtica del teatre líric català, la Cançó d’amor i de guerra, essent fidels a la partitura original, gaudint d’un elenc de cantants solistes -Esther Martínez, Roger Padullés, Núria Dardinyà, Carlos Aguirre i Raül Fernández- i un cor de qualitat contrastada -Coral Terpsícore-, i un director i concertador -Josep M. Damunt- i orquestra especialitzats en aquesta obra -Orquestra Simfònica Teatre Líric de Barcelona. Els personatges que no poden fer amb vallencs ho fan amb solistes de comarques properes o relacionats per amistat amb la nostra ciutat. Sempre garantint la qualitat de tots ells.
La nostra Cançó d’amor i de guerra vol ser eminentment vallenca, que es projecta cap a la resta del nostre país. De fet el dia 6 de març es representa al Morell, però sense orquestra. Tots els elements claus que són damunt de l’escenari tenen esperit vallenc. La nostra Cançó d’amor i de guerra començà a caminar de la mà d’un equip de gent compacte i farcit d’il·lusió. Només pretenen tornar a fer-nos vibrar, emocionar-nos amb una música diàfana interpretada per artistes de casa nostra. Un producte vallenc ple de catalanitat amb una història senzilla però entranyable. La vallenca Cançó d’amor i de guerra va arribar al cor dels espectadors, que van omplir com mai el Centre Cultural Municipal en el concert celebrat diumenge passat a

dijous, 25 de febrer del 2010

Projecció del reportatge de la Cançó d'Amor i de Guerra a TAC 12

No cal que estigueu pendents de veure-ho a la tele.. les noves tecnologies ja ho tenen això, i la Paquita i el Joan ja ens ho han fet arribar via Internet per penjar-ho aquí al bloc. Gràcies!

La presentació del concert (Daniel Farré)

Aquest és l'escrit que el Daniel va llegir abans de començar el concert perquè pugueu llegir-lo tranquil·lament. Vam quedar que el posaríem aquí donat que darrera bambolines no s'escoltava gens bé (crec que el neguit per començar el concert tampoc ens hauria deixat posar-hi gaire atenció... teníem massaganes de sortir ia l'escenari i donar-ho tot!!)


Bona tarda.


Fa molt de goig veure aquest centre tan ple.


Tots sabem perquè ens trobem aquí, els uns per a interpretar, fidels a un projecte i a una obra emblemàtica, per a donar el que millor saben fer: tocar, cantar, dirigir; vostès a participar d’un fet que intueixen interessant.


Quan els Amics de la Música de Valls van concebre aquest projecte, agosarat i engrescador alhora, es van centrar en tres premisses: qualitat, rigor i vallenquisme.


Així ho veiem en els elements interpretatius:


les sopanos: Esther Martínez i Núria Dardinyà


els tenors: Roger Padullés i Raül Fernández


el baríton: Carlos Aguirre


el narrador: Antoni Vilaplana


la coral Terpsícore,


i l’Orquestra Simfònica Teatre Líric de Barcelona





I qui millor podia donar força i rigor a aquest conjunt, un mestre, un mestre especialista en la temàtica de la sarsuela i director, en  Josep Ma. Damunt.





Havia dit qualitat, rigor, i també vallenquisme, gent de casa: l’Esther, el Roger i la Terpsícore, i gent de molt aprop, el Raül i en Josep Ma. Damunt.





Permeteu-me esmentar com a Coral Terpsícore el que significa aquest concert, celebrem aquest any el 20è. aniversari, una fita prou important per estar-ne orgullosos.


La proposta dels Amics de la Música de Valls ens va semblar molt interessant i a mesura que l’hem anat treballant ens hem anat impregnant amb l’obra, fer-la amb acompanyament musical va representar el si a una esperança, i participar amb els elements que avui es posa en escena una realitat i gaudi immens. Estem molt agraïts als Amics de la Música de Valls i us donem les gràcies per haver confiat en nosaltres.


I com a Coral vull ressaltar la tasca de l’ànima de la coral, qui ens estira, qui diu... si podrem. Ha treballat, ens ha fet treballar molt en aquesta obra, però no és nou, es el seu èxit, treure’ns de cadascú una mica més... del que valem i de la nostra pròpia voluntat. Perquè la Coral té 20 anys, són 20 anys de dedicació del nostre director, l’Àngel Aguilà.





Cançó d’Amor i de guerra, de Martínez Valls, situa l’acció a finals del segle XVIII, en plena revolució francesa, en un poble del Vallespí, l’any 1793, en plena Revolució Francesa. L’argument de l’obra es basa en la història d’amor entre dos joves, l’Eloi i la Francina, que veuen com els seus destins se separen a causa d’un inesperat encontre amb l’infortuni, ja que el fill del batlle Ridau es proposa com objectiu maridar-se amb Francina costi el que costi.


D’aquesta manera  la trama principal descobreix les disputes i contrarietats que es produeixen dins aquest triplet amorós, al mateix temps que il·lustra l’agitat moment històric que convulsionava la França de finals del segle XVIII. En el programa de mà s’explica l’argument amb més detall.





Preparem-nos doncs, perquè el que anem a compartir avui, aquesta tarda, a Valls és, com ens dirà el narrador, una : “cançó d’amor, que té neguits de guerra”.





Que ens ho passem tots molt bé. Gràcies.






dimarts, 23 de febrer del 2010

Ple absolut al Centre Cultural de Valls en la interpretació de «Cançó d'amor i de guerra» - EL PUNT

Ple absolut al Centre Cultural de Valls en la interpretació de «Cançó d'amor i de guerra


Un moment del concert amb la coral Terpsícore i els solistes. Foto: A. ESTALLO.
Ni en unes festes decennals de la Candela, que per a la ciutat de Valls tenen un sentit vital, no s'havia vist el Centre Cultural amb un ple absolut com el de diumenge a la tarda. La versió de concert de la sarsuela Cançó d'amor i de guerra que havien planificat amb tanta cura els Amics de la Música de Valls va resultar un èxit d'assistència, amb uns espectadors que, amb una emoció desmesurada, no van poder estar-se d'aplaudir al final de cada escena, tot i que els organitzadors havien demanat que no s'aplaudís fins al final de la interpretació.
La soprano Esther Martínez i el tenor Roger Padullés van saber emocionar el públic convertits en els enamorats Francina i Eloi de la sarsuela Cançó d'amor i de guerra, de Rafel Martínez Valls.
La soprano va sorprendre els que encara no la coneixien per la força de la seva veu, i el tenor Roger Padullés, afectat d'un virus gripal, no va poder demostrar del tot la qualitat de la seva veu. El baríton Carlos Aguirre, que es va desplaçar expressament des de Mèxic per a aquesta ocasió i que ben aviat marxarà a Alemanya per interpretar l'òpera Falstaff, de Verdi, va exhibir un bon potencial de veu i va ser quasi l'únic solista a qui l'Orquestra Simfònica del Teatre Líric de Barcelona no va aconseguir eclipsar. La formació orquestral, conduïda per Josep M. Damunt, va marxar a un ritme excessivament fort o molt fort, i en algun moment, especialment en la primera part, va arribar a dissipar les veus de la coral Terpsícore, que diumenge era una de les estreles de l'espectacle. En la segona part, l'orquestra va minorar el seu volum, tot i que en l'espectacle de diumenge hauria estat ideal que s'hagués situat fora de l'escenari, potser a peu de platea (ja que no hi ha fossat d'escenari), per no robar protagonisme als solistes.
Darrera actualització ( Dimarts, 23 de febrer del 2010 02:00 )

dilluns, 22 de febrer del 2010

Valls omple el Cultural en l'estrena de la Cançó d'amor i de guerra - Diari de Tarragona

Valls omple el Cultural en l'estrena de la Cançó d'amor i de guerra

Diari de Tarragona

Es tracta de primera gran producció que fan els Amics de la Música de Valls i en la qual es va exhibir una gran qualitat
Gemma Casalé - 21/02/2010 20:21
La coral Terpsícore amb Esther Martínez, Roger Padullés, Carlos Aguirre, Núria Dardinyà i Raül Fernàndez, aquest diumenge a Valls. - Gemma Casalé
Els cantaires de la coral Terpsícore de Valls recordaran sempre aquest any. I és que coincidint amb el vintè aniversari de l'entitat musical, ahir van participar d'una producció amb denominació d'origen vallenca: Cançó d'amor i de guerra, en la què van posar les veus al cor en aquesta peça que va crear el segle passat Rafael Martínez Valls, i que al Centre Cultural Municipal es va poder escoltar fruit de la producció de l'Associació d'Amics de la Música.
El públic vallenc no va fallar i va omplir de gom a gom l'equipament cultural on també hi van brillar el tenor vallenc, Roger Padullés; la soprano local, Esther Martínez; el baríton, Carlos Aguirre; la soprano, Núria Dardinyà i el tenor Raül Fernández. Tot plegat amb la direcció de Josep Maria Damunt i l'orquestra del Teatre Líric de Barcelona.
Si bé públic i intèrprets van sortir especialment satisfets d'aquesta cita musical que va sonar molt bé i en la què tampoc hi va faltar l'alcalde de Valls, Albert Batet i el delegat del govern de la Generalitat de Catalunya, Xavier Sabaté, l'Associació d'Amics de la Música no té previst tornar-la a programar a Valls. En canvi, sí que es podrà veure el 6 de març al Morell.
El repte
Fa un any, arrel de la interpretació d'una peça d'aquesta sarsuela catalana per part de la cCoral Terpsícore de Valls, el president de l'Associació d'Amics de la Música de Valls, Roman Galimany, els va llençar un repte: participar en la representació de tota la sarsuela. Durant els darrers dotze mesos els vallencs sota la direcció d'Àngel Aguilà han treballat de valent i així es va poder constatar ahir on van exhibir un gran nivell.
Fins i tot ara és probable que damunt la taula ja tinguin una nova invitació, que agafarà forma en el decurs dels propers mesos.
Mentre, des de l'Associació ja es treballa de forma activa per garantir que l'altre gran projecte que tenen entre mans comenci a assajar-se. Es tracta de l'estrena d'un ballet: Ariel, que va compondre el músic vallenc Robert Gerhard, amb decorats de Miró i lletra de J.V. Foix. L'obra, a més a més de Valls també és molt probable que es pugui veure en altres escenaris de la geografia catalana. L'estrena està projectada en el marc de les Decennals del 2011.

diumenge, 21 de febrer del 2010

Canço d'Amor i de Guerra

Solistes de primera línia i un cor amateur interpreten demà a Valls la «Cançó d'amor i de guerra








Roger Padullés, Carlos Aguirre i Esther Martínez faran els principals papers

Els tres solistes principals durant un assaig, dimecres, a Valls. Foto: A. ESTALLO.

És el projecte més ambiciós de l'associació Amics de la Música de Valls. Cançó d'amor i de guerra, de Rafael Martínez Valls, una sarsuela que es va estrenar el 26 d'abril de 1926 a Barcelona, es presenta aquest diumenge (18.30 h) al Centre Cultural de la capital de l'Alt Camp amb una peculiar combinació de solistes de primera fila –el tenor Roger Padullés i el baríton Carlos Aguirre–, i un cor amateur –la coral Terpsícore– que té el difícil repte d'acompanyar la versió concert de l'obra.
Encara queden algunes entrades a la graderia i en molt poques llotges per a aquest espectacle que dirigirà Josep M. Damunt. L'Orquestra Simfònica del Teatre Líric de Barcelona posarà l'acompanyament musical a la versió concert d'aquesta obra representativa del teatre líric català.
En el repertori, el públic podrà veure solistes de gran projecció, com ara el tenor vallenc Roger Padullés, màxim guardonat en la darrera edició del concurs internacional de cant Francesc Viñas, o el baríton mexicà Carlos Aguirre, que ha aterrat expressament a la capital de l'Alt Camp per a aquest projecte abans de marxar cap a Alemanya, on l'espera l'òpera Falstaff, de Verdi. Aguirre està encantat amb l'obra. «El cor ho afronta amb molta il·lusió i nosaltres, els solistes, només hi posem una part. Ells són les estrelles del concert», afirma el baríton. Una opinió molt semblant la comparteix Roger Padullés, que ha elogiat la direcció de Damunt, «molt favorable per als cantants» i que no es planteja si canta en un lloc o en un altre, sinó que el que més valora «és la capacitat de transmetre dels artistes, i això en la coral Terpsícore no pot ser més gran. És el màxim que es pot demanar», diu el tenor, que molt aviat tornarà al Liceu per fer El cavaller de la rosa, de Strauss. Entre les veus destacades de l'espectacle, hi haurà la de la soprano vallenca Esther Martínez, poc coneguda fora del territori tarragoní, però que exhibeix una clara i potent veu amb la qual interpretarà la Francina, la protagonista femenina.

divendres, 19 de febrer del 2010

Cançó d'Amor i de Guerra

L'Associació d'Amics de la Música estrena "Cancó d'amor i de guerra"

Es posara en escena el proper diumenge a l’escenari del Centre Cultural, i encara hi ha entrades


Els membres de la coral vallenca Terpsícore en l’assaig que van fer dimecres al vespre sota la direcció d’Àngel Aguilà. - PERE TODA

Des de la seva creació, l’Associació d’Amics de la Música de Valls ha treballat de valent per atansar i fomentar el coneixement de la clàssica a la ciutat. De mica en mica, sobretot durant els darrers mesos, la seva activitat s’ha anat ampliant fins a arribar a d’altres escenaris del Camp de Tarragona i, diumenge vinent, al Centre Cultural de Valls s’hi podrà escoltar Cançó d’amor i de guerra, obra de Martínez Valls que a l’escenari de la capital de l’Alt Camp adquireix un marcat caràcter vallenc amb les veus de la soprano Esther Martínez Vila, el tenor Roger Padullés i el tenor de l’Espluga de Francolí Raül Fernández, sense oblidar les participacions del baríton Carlos Aguirre i l’especial i significativa col·laboració de la Coral Terpsícore.

De fet, per a arribar a aquesta producció, l’esforç ha estat summament important. Fa poc més d’un any que l’Associació llençava el repte tot fent la proposta a la coral vallenca, que ha concentrat tot els esforços per participar d’una manera espectacular en aquesta producció. De fet, en l’assaig que dimecres al vespre van protagonitzar a l’escenari del CEIP Enxaneta de Valls el so era molt bo i tot fa preveure que diumenge, a partir de dos quarts de set de la tarda, al Centre Cultural, realitzaran una gran interpretació.

I per acabar-ho d’arrodonir la producció que l’Associació d’Amics de la Música han fet amb un marcat caràcter vallenc permetrà de nou escoltar a la ciutat les veus del tenor Roger Padullés i la soprano Esther Martínez, ambdós acompanyats, entre d’altres, pel baríton Carlos Aguirre.

La peça

Cançó d’amor i de guerra s’estrenava el 16 d’abril de l’any 1926 al Teatre Nou del Paral·lel barceloní. La posada en escena a Valls, que compta també amb l’Orquestra Simfònica del Teatre Líric de Barcelona, és la primera gran producció de l’Associació dels Amics de la Música. Val a dir que encara hi ha algunes entrades per a la representació.

L’Associació ja treballa en una nova producció, serà per les Decennals del 2011, i comptarà amb la participació de les escoles de Valls. Es tracta del ballet Ariel, amb música de Robert Gerhard, decorats de Miró i lletra de J. V. Foix.

Noticia publicada a: Diari de Tarragona 19/02/2010 Gemma Casalé